Blaffernationens 2019


Nytår er en oplagt chance til at reflektere over det forgangne år og samtidig skue mod det nye, der kommer. Det har været et vildt 2019 for Blaffernationen, og vi vil gerne takke de mange seje og sjove partnerskaber, vi har haft i årets løb. Tak for jeres mod, nysgerrighed, tillid og ikke mindst vilje til at skubbe på for grønnere fremtid.
Vi er ret overvældede over 2019, men det ser ud til at blive et endnu vildere 2020. Men lad os først se tilbage, og derefter kan vi se frem.

Nye blaffere

Blaffernationens fornemmeste opgave er, at få flere danskere til at stikke tomlen ud, og det må man sige er lykkedes i 2019. Vi har lavet forskellige forløb for Brenderup Højskole, Roskilde Festival Højskole og Jyderup Højskole, hvor eleverne har været ude og undersøge forskellige egne og mennesker. Udelukkende ved hjælp af tommelen. Det har været helt kanon at arbejde med de seje og modige unge mennesker, og de har alle fremstillet fede fortællinger.

Udover at hive højskoleelever ud at blaffe har vi også været ude og inspirere alt fra unge “klimatosser” på ungdomsøen, til en forsamling ledere i Guldborgsund Kommune, til mere tillidsfuld og handlingsorienteret adfærd. Vi har desuden haft den store ære at være ude i en masse folkeskoler for at give det verserende mantra om ikke at tale med fremmede en kærkommen og lystfuld lussing. Fortællingen om at fremmede mennesker ikke er så skræmmende, tog de godt imod.

Lidt ligesom de gode og gæve mennesker på Lolland og Falster tog godt imod vores nye eksperiment BededagsBLAF. En forkortet version af den ugelange sommerferie BLAF, som kommer landet. I miniudgaven tog 20 ivrige blaffere afsted og undersøgte en specifikt egn – nærmere bestemt Sydhavsøerne – en regnfuld weekend med Døllefjelde Musse Marked, Dodekalitter, BS Ingemann og etc. Tak for invitationen fra Mathias Schmidt om at være i dette vellykkede arrangement, og alle de andre partnere lokalt, som var med.

Vi har altid og vil altid gøre en ekstra indsats for at invitere så mange forskellige partnere ind i vores projekter, og den eksperimenterende samskabelsestilgang var vi ude og fortælle en nysgerrig flok fra Arkitektfirmaet AART Architects i Aarhus. Det er sgu spændende, hvordan Blaffernationens arbejde spreder sig på tværs af felter og brancher.

Blafferstoppesteder

Siden de første officielle blafferstoppesteder kom op i København i 2018 har interessen været stor blandt de danske kommuner for også at skabe bedre forhold for de danske blaffere. I foråret var Blaffernationen rundt i Skanderborg-egnen og har sammen med Kommunen og dens borgere fundet frem til en lang række gode steder at placere blafferstoppesteder.

I efteråret var vi i Næstved og har ligeledes været med til at udpege gode steder, hvor der med fordel kan sættes blaffertavler op, så borgerne i kommunens landsbyer får bedre muligheder for at køre sammen ind til byen.

Stoppestederne er endnu ikke kommet op, for det kan tage lang tid at få de nødvendige tilladelser, når det gælder veje og skiltning, men vi forventer kraftigt, at de dukker op som paddehatte i det nye år.

Man kan altid blive klogere

Blafferstoppesteder er et nyt koncept i Danmark, og derfor har vi brug for at finde ud af, hvordan de virker, hvad de kan og hvad de ikke kan. Vi har lært en masse af projekterne i Næstved og Skanderborg, som vi tager med os til fremtidige projekter. Derudover har vi også udført en mere detaljeret evaluering af de stoppesteder, der står i København. I kan læse lidt om resultaterne og I kan stadig nå at svare på spørgeskemaet, hvis I brænder inde med viden og erfaring.

Og så har vi været en tur sydpå til Sønderborg og videre til Nordtyskland, hvor de har opsat over 50 MitFahrBänke og mange Kør-Mæ-Bænke i landsbyer rundt i Sønderborg Kommune. Det var spændende at se, hvordan de har grebet opgaven an, og det er fedt at se, at vi ikke er de eneste, der kan forestille os en anden, mere social og bæredygtig måde at transportere os på. Vi har skrevet lidt mere om turen her.

Et blafferstoppested eller “Mit-Fahr-Bank” i Nordtyskland.

Politik og kampagner

2019 var et stort år i dansk politik, og selvom vi hverken er kommet i Folketinget, på finansloven eller i den nye klimalov, har det nu alligevel også rykket på blafferfronten. Op til valget var vi ude og tomle med fire modige folketingskandidater og udover, at politikerne fik sig et tiltrængt menneskemøde med deres potentielle vælgere, kom der fire skønne podcasts ud af det. Tak til Ida Auken, Uffe Elbæk, Mette Bock og Magnus Heunicke for at lege med.

 

Blaffernationen har rykket sig

Derudover har vi sammen med Nordjyllands Trafikselskab undersøgt, hvordan blafferi kan spille sammen med resten af det offentlige transport system med kampagnen “Vi rejser sammen”. Det blev til fire fantastiske blafferture med skønne lokale værter, der virkelig åbnede op for den Nordjyske egn, hvor Blaffernationen også har flyttet sit hovedsæde op. Her er én af 4 videoer, som den gode Mathias Nordby Thøgersen står bag. Hvis du er nysgerrig kan du finde de andre 3 film på kampagnesiden.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/NordjyllandsTrafikselskab/videos/3002322833117697/” width=”1000″ height=”800″ onlyvideo=”1″]

 

Blaffernationen har rykket sig på flere måder. Rent fysisk er Blaffernationens hovedmand Carsten Theede flyttet med familien til Vester Thorup i Nordjylland. Her skal de være med til at starte en ny højskole op, der fokuserer på bæredygtighed, og hvor blafferi bliver en naturlig og integreret del af højskolen, ligesom de grundlæggende værdier omkring tillid, menneskemøder og lystfuld grøn handling . Du kan læse mere om Vester Thorup Højskole på deres hjemmeside, hvor alle lige nu kan være med til at starte en helt ny højskole op via en særlig medskaberrabat. Det første hold starter 1. marts 2020. Se mere her om at være medskaber.

Men vi har ikke helt forladt storbyen. I efteråret mens Carsten drog til Nordjylland har Blaffernationen haft en fuldtidspraktikant, der har holdt skansen i København. Malte Harhorn er først og fremmest inkarneret blaffer, og ved siden af tommelfingertræningen læser han byplanlægning på RUC. Det har været en fornøjelse at have ham med ombord og han har bidraget med en masse gode indsigter til Blaffernationens arbejde.

Fremtiden er over os!

Selvom 2019 har været helt fantastisk, står vi på tærsklen til et endnu vildere år. Blaffernationen står nemlig overfor vores hidtil største opgave, når vi skal samtænke al den viden og de projekter, vi hidtil har lavet – nemlig kampagner, højskoler og blafferstoppesteder. Vi skal nemlig arbejde sammen med Roskilde Festival, Roskilde Festival Højskole og Roskilde Kommune på en hel serie af projekter.

Vi bygger tillid i Roskilde i 2020!

Elever på Roskilde Festival Højskole skal i foråret lave deres take på Danmarks kommende “blafferbænk” gennem en udførlig research- og designproces, som Blaffernationen skal lave sammen med højskolens lærere. Disse bænke skal udstilles og afprøves til sommerens 50 års jubilæum af en Roskilde Festival, så selv Taylor Swift, Thomas Helmig og Thom Yorke kan komme til og fra festivalen på en hyggelig og bæredygtig måde.

Men det er ikke engang slutningen på historien for efter festivalen skal bænkene fungere som officielle blafferstoppesteder i flere landsbyer rundt omkring Roskilde. Landsbyerne og fællesskaberne i dem inviteres med til at samarbejde med samkørsel, blafferi og fællesskaber. Hvis du bor i Roskilde Kommune kan du læse mere om projektet og tilmelde dig og din landsby til at være med her på siden.

Vi glæder os til at se jer allesammen på landevejene henover julen og nytår og igen i det nye år.

Med kærlige jule- og nytårshilsner fra Blaffernationen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *