Blaffernationen havde blafferbod til Klimafest i Skanderborg Kommune


Den 1. april blev der afholdt Klimafest i Skanderborg Kommune, hvor diverse klimatiltag og klimaeksperimenter blev fremvist og fejret. Heriblandt vores eget partnerskabsprojekt med Skanderborg Kommune om Kør Med Stoppesteder, som Blaffernationen har været med til at udvikle og udrulle. 
Der er mange boder (se ‘buffeten’ på billedet lidt nede på siden), og to boder som omhandler bæredygtig mobilitet. Carsten fra Blaffernationen var vært for den ene omkring Kør Med Stoppesteder og om alle mulige facetter af blafferi og den spontane samkørsel. Troels Tofte Hansen fra Skanderborg Kommune var vært for den anden, som omhandler andre bæredygtige mobilitetsformer, som kommunen og borgerne arbejder med. Konceptet var 8 ‘retter fra buffeten’ af 15 minutter hver, som deltagerne cirkulerede rundt imellem.
I blafferboden var der 8 forskellige blafferrelaterede indslag, og formålet var at dykke ned og undersøge forskellige elementer af blafferiet til bunds. Dertil havde vi også sat to lokale politikere på en blaffertest. De skulle blaffe fra samme Kør Med Stoppested i Ry og til Fælleden, hvor Klimafesten blev afholdt. Det var formand og næstformand i Miljø og planudvalget Claus Leick og Andreas Tang-Brock, og de kom selvfølgelig begge frem med gode historier, som vi vendte i blafferboden.
Mia Pallisgaard Hansen var også forbi blafferboden og fortælle om blafferoplevelser fra en kvindes perspektiv. Vi ville tage tyren ved hornene og få dette perspektiv på banen også, da det ofte er det første spørgsmål, der bliver stillet eller det der bliver konstateret, at det er anderledes og farligt for kvinder at blaffe. Den myte ville vi gerne undersøge og den blev godt og grundigt nuanceret, så tak for det Mia.
Supermange tak til Skanderborg Kommune for et spændende arrangement og tak til de mange besøgende i boden, som også delte deres historier fra landevejen. Blafferi handler om meget mere end bare at få et lift fra A til B. Det handler om menneskelige relationer, væren i verden, sociale forbindelser og større begreber som langsomhed, kaosnavigering, risikovillighed, tillid og frygt og alt muligt andet, som sker, når fremmede interagerer og får nyt til at opstå. Under billedet kan I se indholdet af de forskellige talks og oplæg i blafferboden.

14.20: Køn og blafferi:
Interview med Mia Pallisgaard Hansen om hendes erfaringer og oplevelser med at blaffe i Danmark. Djævlens advokatformat: Kan kvinder blaffe i Danmark (seføli kan de det! J)? Få luftet og nuanceret dine fordomme: Er der forbehold, (ekstra?) forberedelser, personlige grænser, frygtfortællinger osv?
14.40: Om at blaffe i Skanderborg fra ’Kør med stoppestederne’:
Interview med Andreas Tang Brock, Næstformand i Klima-, miljø og Planudvalget, som blaffer til Klimafesten fra Kør Med Stoppestedet i Ry. Hør om oplevelsen og om det lykkedes, hvorefter vi snakker om potentialerne for at blaffe lokalt.
15.20: Grønt laboratorium: Testforsøg med at blaffe på arbejde i 3 måneder
Carsten lavede i efteråret 2021 sit eget living lab, hvor han blaffede på arbejde i 13 uger og sparede 4597 kr. og 168 kg CO2. Kom og hør om forsøget. Kan vi fx undgå at smide unødige brændstofpenge i Putins krigskasse ved at blaffe?
15.40: Kan du blaffe på arbejde? Skilteskrivningsworkshop og ruteplanlægning
Kom og lav dit eget skilt og få tips til at komme i gang med at bruge tomlen på arbejde og fritidsaktiviteter. Få en snak om dine mulighederne for at spare brændstof og CO2 og møde dine naboer. Skilteskrivningsworkshop for alle aldre. Vi har pap, kridt og tuscher.
16.20: Blafferi i landsbyer: Få og giv et lift til din nabo
Åben diskussion om, hvordan blafferi og den spontane samkørsel kan udbredes mere systematisk i landsbyer i Skanderborg og rundt omkring i hele landet?
Blafferi er civilsamfundets kollektive transportsystem, men hvordan får vi flere med til at gøre det? Carsten starter med kort at fortælle om gode eksempler fra rundt omkring i verden, som kickstarter dialogen.
16.40: Klimavenlig turisme og blafferi:
Om at rejse lokalt, autentisk og forundringsparathed. Ikke alle kan tage tommelturen kloden rundt i et par år, men måske kan vi på vores sommerhustur i Danmark lade bilen stå en enkelt dag og blaffe rundt.Hør om forskellige eksempler på klimavenlige studieture for højskoler, om bådblafning i Danmarks havne, om en dagstur Thy Rundt på Tomlen i sommerferien, om weekendture i DK og om at kombinere vandreture med blafferi. Del også din egen historie
17.20: Om at blaffe i Skanderborg fra ’Kør med stoppestederne’:
Interview med Claus Leick, Formand i Klima-, miljø og Planudvalget, som blaffer til Klimafesten fra Kør Med Stoppestedet i Ry. Hør om oplevelsen og om det lykkedes og om historien bag projektet om Kør Med Stoppestederne i Skanderborg, som Claus har været med til.
17.40: Hvad kan blafferi? Blafferi er tilfældigvis bæredygtig, men hvad kan det ellers?
Carsten fra Blaffernationens fortæller om sine tanker om blafferi og Blaffernationen. Hør om tillidsamfundet, om forestillingen om det friktionsløse samfund, om nydelsen ved kontroltabet og opgøret med effektivitetsparadigmet i dagens Danmark. Fx
18.00: Tak for i dag
Læs mere om projektet med Kør med stoppesteder i Skanderborg her. Find fx placeringerne samt gode historier…
Artikel fra TV2 Østjylland om Kør med stoppestederne


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *