Foredrag

KONCEPT: Fortællinger fra Blaffernationen

Hver gang jeg snakker om at blaffe og, at jeg har startet Blaffernationen, så begynder folk at fortælle deres egne historier om, da de blaffede, da deres onkel blaffede, da deres kollega blaffede. Dengang i 70’erne eller i sidste uge. Der kommer mange historier, og folk liver op. Derfor har jeg skræddersyet et format, som kan facilitere de mange historier, som deltagerne har, hvor kombinationen af inspirerende ‘Fortællinger fra Blaffernationen’ og deltagernes egne fortællinger går godt i spænd.

Alt afhængigt af jeres kontekst, kan temaet for aftenen skræddersyes efter emnerne herunder. Det kan handle om fordelene ved ineffektivitet, og om at gå imod strømmen og hylde langsomheden, være på vej. Det kan handle om ressourcebevidsthed, bæredygtig transport og mobilitet, om at komme frem med, hvad der er. Det kan handle om indstilling og tilgang til verden, såsom det entreprenante og forundringsparate mindset, om problemløsning in action, om kreativitet. Eller den mere menneskelige vinkel om at møde mennesker, som ikke ligner os selv. Om hjælpsomhed og opofrelse og at sætte sig selv til skue og på spil i vejkanten og bede om hjælp, være sårbar og faktisk have brug for hinanden. For vi er ikke alene, hvis vi tør række hånden ud. Se de fire temaer uddybet herunder.

Der vil blive drysset historier fra møder med marketingchefer, Jehovas Vidner, polske håndværkere og skraldemænd, folk der kører omveje og udskyder egne aftaler for at hjælpe og komme med på eventyr. Det vil handle om eventyrlyst og levet liv, og historierne vil blive akkompagneret af billeder, film og måske lydklip.
Der er selvfølgelig plads til at deltagerne selv kan komme på banen med egne historier og erfaringer.

Find enkelte referencer og postrefleksioner fra steder jeg har været ude at holde foredrag nederst på siden. Kontaktoplysninger er også lidt nede på siden. Vi snakkes eller skrives ved.


 • Tillid og sammenhængskraft

  Den danske højtbesungne tillid er noget der skal værnes om, men det er også noget, der skal trænes. Men hvordan møder vi vores medmennesker mere fordomsfrit og nysgerrig? Hvordan lærer vi at have tillid til mennesket og ikke blot teknologien, som forbinder mennesker? Hvor møder vi mennesker, der ikke ligner os selv og hvordan slipper vi ud af de sociale mediers ekkokamre og møder dem vi på overfladen er uenige med, men som vi alligevel har en masse til fælles med? Det ligger os meget på sinde både at undersøge, debattere og udbrede tillid til hele Danmarks befolkning og ikke mindst bruge blafferi som det fitnesscenter for tillidstræning.
  Vi elsker også at komme rundt og møde alle de lokale guides rundt omkring i landet og høre historierne de har at fortælle. Både fra hverdagen i egnen men også de personlige fortællinger fra deres eget liv. Her oplever vi både, hvor forskellige vi er på tværs af landet, men også hvad der binder os sammen, for er der sammenhængskraft eller er Danmark delt i to, tre eller flere dele?

 • Eventyrlyst og forundringsparathed

  Når man er ude på tomlen er man på eventyr. Man aner ikke, hvem man kommer op med, hvornår man kommer op eller i princippet om man kommer op. Det kræver et særligt mindset at benytte tomlen som rejseform. Man er åben for at komme på afveje, for at se verden med nye øjne og møde ethvert mennesker med en frisk portion nysgerrighed. Eventyrlysten skaber glæde i vores hverdag, også når vi ikke blaffer, og det forundringsparate blik åbner verden.
  Vi er overbeviste om vi som samfund og som mennesker kan lære noget af dette mindset. Rejseformen er et kontroltab uden lige i et mere og mere kontrollerende, registrerende og curlinglignende samfund. Hvad sker der når vi smider kontrollen uden at vide om vi kommer frem?

 • Spontan samkørsel og ressourcebrug

  Blaffernationen arbejder for at fylde bilerne mere op og eksperimentere med en mere intelligent brug af ressourcerne i Vejkantsdanmark. Der er 1,08 eller 1,14 personer i bilen i gennemsnit alt afhængigt af tidspunkt på dagen og det kan vi gøre bedre. Blafferi er ikke udelukkende løsningen, men den er opsigtsvækkende og spontan, og der er et potentiale. Blaffernationen forsøger at udbrede det positive ved at køre sammen samt at bygge alternative blafferstoppesteder rundt omkring i landet. Vi vil ikke lave organiseret samkørsel, da det påvirker spontaniteten og det eventyrlystne. Blafferi er det vilde alternativ, og det har vi en masse holdninger om, som vi gerne vil sætte til debat.

 • Social og grøn entreprenørskab: Innovation, kreativitet og intervention

  Blaffernationen er en bevægelse, der er startet med en passion og et velfærdsaktivistisk mindset. Det er startet med lysten til at gøre en forskel og have det pissesjovt samtidig. Det har handlet om at vandre i blinde og være i proces, om at lave eksperimenter med blafferi og iværksætte projekter uden at vide, hvor de ender. Det har handlet om at være modig, om at være nysgerrig, om at banke panden mod muren og bruge kreativiteten til at grave sig ud og frem. Det handler om at starte en landsdækkende bevægelse i fællesskab med så mange forskellige seje, dygtige og fandenivoldske mennesker, at inspirationen bulrer og underves også stoppe op; lære, registrere, observere, hvad der virker og hvad der skal justeres på undervejs. Meget lig det at blaffe.

Ring eller skriv på 22546356 eller carsten@blaffernationen.dk

Kommentar efter foredrag fra højskolelærer Jan Lundum fra Silkeborg Højskole:
Postrefleksion fra elever efter foredrag på Silkeborg Højskole:
Kommentar efter foredrag fra Michael Sørensen, Sportsleder på Oure Højskole: