Hvad med en eksotisk og autentisk studietur til Danmarks vildmark?

Bæredygtig studietur til Danmarks vildmark

Background

 

 

 

 

Velkommen i vildmarken

Vi har gjort det let for jer at komme på bæredygtig studietur i Danmarks vildmark. Vi tager jer med ud i Nationalpark Thy og vildmarken i Han Herred langs Skagerrak, hvor I kan læne jer op ad vestenvinden i de enorme klitheder med uberørt, vild natur. I vil opleve, at man ikke behøver en flybillet og stillehavsøer for at opleve noget eksotisk.

Praktisk

Se ugeprogram og billede-smagsprøver på aktiviteter nedenfor
→ I sørger selv for transport herop
→ Logi: Vi har samarbejdsaftaler med mange lokale overnatningssteder; Fx Feriecenter Slettestrand og Thy Event- og Naturcenter, som er van til skoleklasser, men har også kontakt til en masse spejderhytter i området.
→ Kost: Der er mulighed for hel-/halvpension hos både Feriecenter Slettestrand og Thy  Event- og Naturcenter, men I kan også selv stå for madlavning.
→ Vi arrangerer i henhold til gældende retningslinjer for corona

Indhold og program

 • Dag 1: Velkomstforedrag: Thy & Han Herred - en egn i modvind

  I får tid til at ankomme og blive indlogeret i løbet af eftermidddagen. Herefter har vi om aftnen et introduktionsforedrag:

  Thy og Han Herred – en egn i modvind
  Foredraget er en kulturhistorisk introduktion til egnen ved Anni Pedersen – tidligere forstander på Vester Thorup Højskole og medstifter af Mød Naturen. I er ankommet til grænsen mellem områderne Thy og Han Herred, hvor træerne bøjer sig for blæsten og oprørstrangen gror op af jorden. Den evige modvind får folk til at stå mere fast, og protestbevægelser, oprør og kampen for selvbestemmelse præger området på flere forskellige måder. Der er god mulighed for dialog og med plads til spørgsmål og perspektivering.

 • Dag 2: Vandretur med naturformidling og magiske udsigter

  Dagens vandretur går fra Thorupstrand til Bulbjerg – Danmarks eneste fuglefjeld. Ruten er 12 kilometer lang og snor sig op og ned gennem klithede, ’troldeskov’ og langs stejle skrænter med storslåede udsigter til Skagerrak. Vi har valgt den rute, som vi allerbedst selv kan lide, og tager jeg med på afveje uden for de kendte stier. Undervejs får I korte og velfortalte inputs om biodiversitet og naturbeskyttelse, og I får inspiration til at gå i stilhed og bare tæer – og forbinde jer med naturen gennem hele kroppen. Vi lærer jer sanketricks og serverer bålmad undervejs. Vi garanterer naturglæde – uanset om det bliver regnvejr eller solskin.

 • Dag 3: Naturskånsomt kystfiskeri i Thorupstrand

  Storfiskeri fra enorme bomtrawlsskibe bliver stadigt mere udbredt på verdensplan, men det skaber enorme ødelæggelser i havmiljøet. I Danmark findes et alternativ i form af det naturskånsomme fiskeri i Thorupstrand fra de ikoniske blå kuttere, som bliver trukket op på stranden. Her fiskes der med ældgamle metoder, som kræver lokalt kendskab og kærlighed til havbunden. Vi tager jer med ind i fiskerlejets hverdag. Turen starter med en frokost hos Thorupstrand fiskerhus, hvor I smager de friskfangede fisk, mens I hører en times foredrag om, hvad naturskånsomt fiskeri er. Herefter bliver I vist rundt i pakhusene, kommer med op på en kutter og får lov at rør ved fiskene. Der er mulighed for at lære at filetere fisk sammen med de lokale.
  OBS: Denne dag er tænkt som en afslappende dag med mindre program end de andre dage.
  Efter aftensmaden holder Carsten fra Blaffernationen et inspirationsoplæg om morgendagens blaffereventyr, samkørsel og mod.

 • Dag 4: Blafferi, eventyrlyst & klimavenlig transport

  Efter morgenmaden laver Carsten fra Blaffernationen en fælles Tourstart på blafferdagen. Eleverne sendes afsted i mindre grupper og bruger resten af dagen på at blaffe rundt til udvalgte seværdigheder i Thy og Han Herred, som de har fået præsenteret dagen før. En slags blafferbanko og miniudgave af spilkonceptet Nordjylland Rundt på Tomlen. Målet er, at eleverne møder egnen gennem de lokale bilisters fortællinger, gæstfrihed og afveje. Og at de bliver bevidste om egne grænser, mod og tillid, hvilket Carsten faciliterer ved debrief ved hjemkomsten. Dagen afsluttes med en stemningsfuld fortælleaften rammesat af Blaffernationen, hvor eleverne deler deres oplevelser. Vores erfaringer er, at stemningen er høj – nærmest berusende – af hjertevarme oplevelser og nysgerrighed.

  Alternativt kunne dagen indholde en hands on BLAFFER BYGGE DYST, som også er i den spontane samkørsels tegn. Her bygger eleverne i hold minitommeltotskulpturer af affaldstræ, som kan tages med hjem til skolen efterfølgende. Fokus er stadig på blafferiet og de ubrugte ressourcer (plads i biler og affaldstræ) og den bæredygtige mobilitet, hvor den tematiske ramme sættes og hvor eleverne kan være med til at bygge infrastruktur til blafferi: Blafferstoppesteder af træ, men i miniudgaver. Se billeder fra dagen med Nørre Nissum Efterskole

 • Dag 5 - formiddag: Sæt ild under madspild – frokost over bål med kasserede varer fra lokalt supermarked

  Vi har lavet en aftale med de lokale supermarkeder om at aftage de varer, som ellers ville være blevet smidt i skraldespanden. Dem bruger vi kreativt og sammensætter en lækker menu ud fra sammen med eleverne. Der spædes selvfølgelig til med årtidens lokale råvarer og/eller økologiske råvarer. Menuen tilberedes over bål, så her får eleverne tips og tricks til denne disciplin.
  Workshoppen foregår i og ved Madsmedjen i Slettestrand. Det er en gammel stald bygget om til et moderne og rustikt spisested med tre forskellige brændefyrede ovne bygget af landets bedste ovnbyggere. I lokalet er der rå brædder, store lærkestammer, lammeskind og plankeborde. Når man træder ind i Madsmedjen kommer man i en helt særlig stemning, og stedet danner den perfekte ramme for hygge. Her tager Kresten jer med på et gastronomisk eventyr, når I sammen tilbereder et udsøgt frokostmåltid over bål. 

 • Dag 5 - eftermiddag: Mountainbike & bæredygtig turisme

  Eftermiddagen står på 2,5 times mountainbike i noget af Danmarks vildeste natur. Vi starter med teknikundervisning på vores dertil indrettede undervisningsbane, hvor alt fra grundposition til bremseteknik gennemgås. Vores certificerede instruktør tager sig godt af jer. Erfaringerne bliver efterfølgende sat i perspektiv gennem et underholdende inspirationsforedrag om bæredygtig turisme. Herunder forretningsudvikling, bæredygtige turismeoplevelser, udvikling af autentiske gæsteoplevelser, kommercielle outdooroplevelser og oplevelsesøkonomi.

 • Dag 6: Hjemrejse

Booking og forespørgsler:

Send os en mail med info om 1) deltagerantal og 2) dato for, hvornår I ønsker at komme herop. Så kan vi beregne eksakt pris til jer. Skriv også her, hvis I har andre spørgsmål.
 • Mountainbiking på Danmarks bedste trails

  Kør med de sejeste instruktører i skoven tæt på kysten

 • Nordjylland Rundt på Tomlen

  Mød folket på en lokal klimavenlig blafferopdagelsesrejse

 • Gastronomisk teambuilding

  I Madsmedjens rustikke lokale med pizzaovn og højt til loftet

 • Naturskånsomt fiskeri og egnens kulturhistorie

  Mød lokale og oplev, smag og få viden om livet på og ved haw

 • Mindfulness og meditation i naturen

  find roen, erfar storheden, mød naturen – langsomt

 • Naturen som undervisningslokale

  viden om biodiversitet og naturbeskyttelse

 • Morgenmad ved haw

  Naturen bruges i så mange aktiviteter som muligt

 • Lær at lave mad over bål

  med årstidens lokale råvarer

 • Fælles vandreture

  med naturformidling og magiske udsigter

 • Gennem troldeskov og istidslandskaber

 • Til den massive kalkstensknude Bulbjerg

  egnens imponerende udsigtspunkt over Skagerrak