Vil du give din nabo et lift?

Blaffernationen og Roskilde Kommune søger landsby-fællesskaber til et samkørselsprojekt i 2020

Blaffernationen og Roskilde Kommune søger landsbyer i Roskilde Kommune, der vil være med i et forsøgsprojekt om at få flere til at køre sammen, blandt andet ved at etablere blafferstoppesteder.

Bor du i den bedste landsby, hvor alle kender hinanden og gerne hjælper en nabo i nød, og kan I gå forrest i at vise andre, hvordan man kan køre sammen?
Eller bor du i en landsby, hvor du gerne ville lære dine naboer bedre at kende, men ikke lige ved hvordan du skal gøre det?
I løbet af efteråret 2020 vil Blaffernationen og Roskilde Kommune etablere blafferstoppesteder i nogle landsbyer omkring Roskilde. Idéen er, at beboere i landsbyerne med fordel kan køre sammen ind til fx Roskilde. Ved at køre flere sammen i bilerne mindsker vi trængslen på vejene, nedsætter udledningen af CO2 og giver samtidig rum til at møde hinanden.
Klimaforandringerne og den grønne omstilling kræver, at vi finder alternativer til at køre i hver sin bil. Trængslen ind og ud ad byerne vokser, ofte sidder der kun 1 person i hver bil, og den offentlige transport har svært ved at servicere landområderne.
Én løsning kunne være mere spontan samkørsel eller blafferi. Hvis vi er flere i bilerne, er der færre biler på vejene og så slipper vi for at sidde i kø hver morgen og i samme omgang skåner vi klimaet. Og hvis bussen ikke går så ofte, så kan vi køre sammen ind til byen og bare tage bussen hjem.
Men vigtigst af alt, så handler dette projekt om fællesskab, tillid, nysgerrighed og om landsbyer hvor vi hjælper hinanden. Når vi kører sammen lærer vi hinanden at kende, og det fører til nye venner og bekendtskaber i lokalområdet.
Hvis din landsby kunne være interesserede, så skriv til carsten@blaffernationen.dk om hvorfor det kunne være interessant for netop jeres landsby at deltage i projektet. Så finder vi i fællesskab ud af, hvordan vi kan køre sammen.
Tak for støtten til MOVIA og Region Sjælland, som projektet er finansieret af.

Her er nogle TV-indslag med inspiration omkring blafferi og spontan samkørsel

Hvad indebærer projektet for dig og din landsby?

Hvis din landsby bliver en af de tre, der skal være med i projektet, vil der ske forskellige ting i løbet af efteråret 2020:
 • Blaffernationen vil komme ud til jer og holde en workshop, hvor vi skal arbejde med blafferi og samkørsel på kreative måder. Workshoppen vil bl.a. komme ind på:
  • Afmystificering af blafferi – hvad handler det om, hvem gør det og hvordan?
  • Diskussion om udfordringer ved blafferi – hvorfor er det svært at komme i gang og hvordan kommer vi i fællesskab over de barrierer?
  • Kortlægning af behov – hvornår oplever I at i mangler transportmuligheder? Er det når I skal i skole, på arbejde, til idræt eller hjem fra fest?
  • Kortlægning af løsninger – hvordan udformer vi et blafferstoppested, der passer til netop jeres landsby og jeres behov?
 • Blaffernationen og Roskilde Kommune sørger for at få de nødvendige tilladelser til at lave de blafferstoppesteder, som I har brug for.
 • I får et rum på blaffernationens hjemmeside, hvor I kan dele jeres gode historier fra blafferbilerne, og hvor vi kan samle medieindslag og lignende. Se et eksempel her.
 • Vi opsætter og afprøver stoppestederne sammen og giver en masse gode råd med på vejen, til hvordan I kan tomle i hverdagen og bruge det til at supplere jeres andre transportmuligheder.
Fra et tidligere projekt med Blaffernationen og Insp!
Et blafferstoppested eller "Mit-Fahr-Bank" i Nordtyskland.
Et blafferstoppested som det ser ud i København

Det er ikke første gang Blaffernationen er på disse kanter og bestemt heller ikke den sidste. For vi elsker naturen i “Skjoldungernes Land”, Det Roskildgensiske folk og The Orange Feeling. Se her hvad vi ellers har lavet af projekter i Roskilde de sidste par år.

PARTNERE & SPONSORER

Projektet er et samarbejde mellem Roskilde Kommune og Blaffernationen og er støttet af Movia og Region Sjælland via puljen ‘Kollektiv mobilitet uden for de større byer.