Det første møde: Abdullah og Carsten på tur


Sidste år introducerede Blaffernationen den årlige nationale blafferdag med projektet Danmark Blaffer På Arbejde. Igen i år ville vi sætte fokus på et særligt initiativ, så i anledning af den årlige nationale blafferdag blaffede Carsten fra Blaffernationen sammen med Abdullah fra DFUNK til Brenderup Højskole for at holde at holde et foredrag om mødet mellem fremmede mennesker, tillid og nysgerrighed.

Dagen startede med et indslag i P4 Sjælland, hvor Carsten fortalte om den forestående tur. Lyt med her, mens du læser resten af artiklen eller ser billederne:

Anledning var ligeledes at DFUNK, Brenderup Højskole og Blaffernationen i fællesskab har oprettet et helt nyt linjefag på Brenderup Højskole, som har første hold i januar 2019. Faget hedder Skaberiet og kommer til at være et mødested mellem flygtninge og danskere, som sammen udvikler virkelige projekter med samfundsmæssig gavn. Alles ressourcer sættes i spil og der fokus på fag som personlig udvikling, projektmageri, eventmaking, teamwork og samfundsudvikling og slutter med, at et virkeligt projekt skal udvikles og eksekveres. På første semester bliver det at arrangere og afvikle en sommerhøjskole med alverdens aktiviteter med etniske danskere og folk med flygtningebaggrund som deltagere.

Om Skaberiet

Skaberiet handler om at møde fremmede mennesker og være nysgerrig. Derfor valgte Abdullah og Carsten også at mødes første gang på blafferturen til Brenderup, hvor de om aftnen sammen skulle holde et foredrag om deres tur, om Skaberiet, om menneskemøder i Vejkantsdanmark og andre steder om den særlige relation til Brenderup Højskole og deres fokus på kulturudveksling mellem kulturer fra hele verden.
Blaffernationens rolle i samarbejdet er at gentænke den møde, som højskoler over hele landet rejser på ved at arrangere et alternativ studietur på tomlen rundt lokal på Fyn med formålet om at undersøge lokalområdet ved at møde mennesker i bilerne lokalt. I stedet for at tage flyet og udlede ekstremt meget CO2. Se fx denne artikel fra Højskolebladet om problematikken. Pointen er, at oplevelser og det fremmede kan vente lige om hjørnet og, at det handler om blikket og den rejsendes indstilling til verden og til sine medmennesker og ikke udelukkende om, hvor langt væk man tager. Med andre ord handler det om at træne evnen til at opdage det ukendte i det velkendte ved at dykke ned i de kulturforskelle helt ultralokalt, som måske er sværere at opdage end i fremmede kulturer, hvor forskellene er mere tydelige.

Landskabet

Det var en solrig dag og turen gik både op og ned. Vi skulle vente en rum tid i København, men derfra gik det hurtigt gennem landskabet. Ali en sød iværksætter og pædagog tog os med fra Folehaven og til Køge og her blev de to herrer samlet op af Christian, som faktisk kørte dem helt til Brenderup Højskole. Han var selv iværksætter og de kom vidt omkring. Christian var på til Kjellerup ved Viborg, hvor han havde købt en tekstilfabrik sammen med to venner. Der blev diskuteret alt fra kulturforskelle til amerikansk politik. Tjek evt. denne midtvejsreportage ud fra overfarten på Storebæltsbroen, hvor Carsten refererede samtalen fra forsædet.

 

Der var ligeledes livlig diskussion og undren undervejs mellem Carsten og Abdullah, som her snakker om hudfarve og sandsynligheden for at komme op:

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/blaffernationen/videos/2090287901288725/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

Fynsk brunsviger

Ved ankomst på Brenderup Højskole blev vi budt skønt velkommen af Kirsten, som serverede lokal lækker fynsk brunsviger for os. Mangfoldigheden på Brenderup Højskole blev også synligt bevist om aftnen, hvor der var flere forskellige folk udefra. Både folk lokalt fra byen, men også fra Nordfyn og Fyn generelt, men også en stor gruppe gæster fra Japan samt selvfølgelig den mangfoldige flok elever fra hele verden, som går på skolen til daglig.

Bliv elev på Skaberiet til foråret 2019:
Få mere info om tilmelding ved DFUNK
Læs mere om Skaberiet på Blaffernationens side

 

 

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *