Rundt på Mors med Flemming Thomsen fra Bio Mors


Skrevet af Carsten Theede

I dag var vi rundt på den smukke ø Mors. Selvfølgelig med kameramand Mathias Nordby, men også P4 Midt&Vest var med i dag og ikke mindst Flemming Thomsen, som var dagens blaffergæst og lokale guide. Flemming bor i Thisted, men arbejder på Mors. I Nykøbing i den frivilligt drevne Bio Mors, som har eksisteret siden 1924 og er Danmarks næstældste biograf. Oprindeligt fynbo men endte i Nykøbing i 1998 pga. en filmoperatøruddannelse. Kærligheden fik ham dog til at flytte til Thisted for 3 år siden, hvor han nu pendler med bus fra 2-3 gange om ugen. Flemming har ingen kørekort, så han er glad for bussen. Han blaffede også for en del år siden, så han var hurtig til at sige ja til tilbudet om endnu en tur på tomlen i dag. Og shit et behageligt menneske. Herunder lidt om vores whereabouts og oplevelser i dag.

Baggrund:

Anledningen er, at der er mobilitetsuge i Nordjylland med kampagnen Vi rejser Sammen. Det går ud på, at Nordjyllands Trafikselskab i samarbejde med Region Nordjylland og de respektive kommuner Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Morsø indvier såkaldte ‘knudepunkter’ – en slags forbindelsessteder for kollektiv transport og samkørsel. Derudover introducerer NT plusturen, som vi skal afprøve i løbet af ugen, men vi skal også bare rundt med tomlen og møde nye mennesker, steder og fortællinger i de 4 kommuner med 4 forskellige lokale personer. Ugen handler også om at rejse sammen og det kan man gøre på mange måder. Derfor blev vi også sendt ud for at møde folk og snakke om kollektiv transport – både civilsamfundets kollektive transportsystem og det offentliges.

Nedenunder videoen fra turen med Flemming kan I læse uddybende reportage fra dagen: [fbvideo link=”https://www.facebook.com/blaffernationen/videos/426863014692712/” width=”1000″ height=”800″ onlyvideo=”1″]

 

På sikre afveje

Flemming ville gerne vise os Bio Mors, da det er et sted han føler sig hjemme. Men først skulle vi lidt omkring med både busser og tommel. Vi tog 90’eren fra Thisted, som Flemming normalt tager på arbejde. En behagelig rute med udsigt til fjorden store dele af vejen. Han sidder ofte og hører noget rockmusik, nyder turen, nyder stilheden, nyder landskaberne. Det er en måde at lade op. På vej ud af Thisted var der godt gang i opstillingen af Alive Festival og til slut på dagen var der godt gang i opstillingen til Kulturmødet på Mors. Imellem de to destinationer skete der andre ting. Vi var godt ude på de små veje, i begyndelsen ville vi gerne på afveje. Fik et hurtigt lift af en sød pige, som egentlig skulle helt til Nykøbing, men vi valgte at stå af i Øster Jølby, da hun fortalte om en samkørselsplads dér. Det ville vi tjekke ud og snakke lidt med folk dér. Her hvilede folk. Der var en 6-7 biler og 2 af dem var der folk i. De holdte hvil, de røg en smøg, de var på arbejde og på vej videre i andre retninger. Det passede ikke med vores sparsomme agenda. Vi ville nemlig gerne til Øster Assels på sydøen, hvor vi havde fået anbefalet den lokale Købmand Dige. Efter sigende et 3-etagers slaraffenland med alt muligt. Der var dog et stykke derhen, skulle vi erfare. Først fik vi et kort lift med keyboardspilleren i Kim & Hallo, som dog skulle på arbejde. Vi fandt herefter ud af, at de lokale busser på Mors er gratis. “Jeres billetter kan ikke bruges her”, sagde chaufføren med et finurligt smil i stemmen, da vi vinkede bussen ind.

Vinke vinke bus bus 

Vi stod et mærkværdigt sted og blaffede på toppen af en bakke, hvor bilerne kørte 90 km/t. Bussen reddede os et stykke. Til Rakkeby, hvor de sidste skolebørn hoppede af med et “tak for turen”. Her stødte en journalist fra P4 Midt & Vest til os, og ville gerne blaffe med os. Vi fik endnu en bus vinket ind faktisk, da trafikken var yderst sparsom. Den kørte os til Hvidbjerg, hvor en lærer fra Sydvestmors Friskole tog os op. Esben som er lærer og oprindeligt fra Aarhus kørte os faktisk helt til Øster Assels, selvom han kun skulle til Nykøbing. 10 km i den modsatte retning. Man skulle tro det er en sjælden oplevelse som blaffer, men det sker faktisk ofte. En god snak med Esben om lidt af hvert, som også kan høres i P4 Eftermiddag her. Hør med fra kl 15.00 i Nyhederne og derefter efter blaffersangen med Kim Larsen. Tak for snak.

Alt og intet i 3-etager

Købmand Dige er jo en attraktion i sig selv. Den havde en lokal anbefalet. “Den har alt, hvad man mangler i 3-etager”, skrev Lissi Hauerberg til os. En helt almindelig kiosk virker det faktisk som om, når man lige kommer ind. Med oddset, chokoladebarer og tobak, men derfra åbner den sig op med en verden af unødvendige nødvendigheder. Alt fra værktøj til fiskegrej, over clip on side by side-rulleskøjter til fladskærmstv, malertape og bolte, luftgevær og sutsko. Virkelig vildt. Men vi skulle videre. Vi stillede os igen ud til vejen. Vi kunne desværre ikke nå vores destination Sillerslev, da vi havde taget lidt for god tid på dagen til alverdens. Så vi gik ud af Øster Assels og fik et lift med Bente, som havde fået sig en lånerbil, da hendes var til reparation. Hun kørte os helt til egetræsdøren ved Bio Mors, hvor Flemming gav en rundvisning. Fascinerende hvad der kan opstå af kulturelle tilbud, når frivillige stimler sammen. Biografen fik også godt med ros fra Bente i bilen. Den var ofte brugt og et vigtig kulturelt samlingspunkt for hele øen faktisk, og tilmed folk i Glyngøre, blev der tilføjet.

At rejse sammen:

Kampagnen her handler om at rejse sammen og hvordan gør man det. Det kan være på mange måder. Som Flemming fortalte, så hører han tit rockmusik på sine ture mellem Nykøbing og Thisted, andre læser, nogle kigger i telefonen. Hver person sin lyst og ret. Der er ikke mange der samtaler i den klassiske kollektive transport (bus og tog). Måske er det bare en kultur og det er fint. Men det er måske en kultur, der er svær at ændre og noget, der er stadfæstet i den kollektive transport. Jeg havde en plan om, at jeg i bussen ville starte en samtale med mine medpassagerer i bussen om dét at rejse sammen, da jeg ser mig selv som en person der taler med alle. Og det plejer jeg faktisk også at gøre. Selvfølgelig i blafferbiler, men jeg har også ofte en (dum) bemærkning til folk forskellige steder. Men i dag forekom det mig virkelig svært at gå ned bag i bussen og sætte mig på sædet ved siden af de to andre passagerer, der var. Selvom de faktisk ikke havde ørebøffer i ørerne. Det er en kultur, der er svær at bryde og måske egentlig ikke noget, der behøver at brydes. Jeg, som meget ekstrovert og indimellem agiterende menneske, tager ofte mig selv i at tænke, at alle burde snakke med hinanden, da vi lærer en masse. Men måske er det bare fint at køre i bus og stene rockmusik eller klassisk eller høre Kim & Hallo og lade op eller læse eller sende sms. Jeg tænker det handler om at vide, hvad man har lyst til og brug for på det givne tidspunkt og derefter vælge den transportform, der giver mening i momentet. Fx gav det mening, at den bus kom på det tidspunkt i Rakkeby. Den ville vi ind i. Det gav mening. Ikke bare for at snakke, men fordi vi lige skulle afsted og der var ikke lige den oplagte blafferbil. Det handler vel om at vide, hvad de forskellige mobilitetsformer kan, hvad man har brug for og hvad der gør én glad og måske udfordrer én. Nogle gange ser jeg også blafferi som et spil, der skal lykkes. Koste hvad det vil. Det er en sejr, når gæstfriheden viser sig og det uigenkaldelige lift opstår. Selvom det regner. Som overfor i titelbilledet, hvor vi brugte det uoverdækkede elskur til at søge ‘ly’ for regnen 🙂

Tak for lifts, snakke, tak for selskab til Asta fra P4 og ikke mindst tak for godt humør og en god rejse sammen med Flemming. Vi ses forhåbentlig engang til en bifftur i Nykøbing eller ved et knudepunkt et sted.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *