Torben Bådbygger


“Du har et problem den dag du ikke føler, du kan lære mer’”
Torben har huller i arbejdstøjet hvor svejsegnisterne har ramt – “ildperler” kalder han dem, da vi møder ham i bådbyggeriet.
Han står og læner sig mod dørkarmen i det sene eftermiddagslys, mens vi snakker – tydeligvis ikke på vej hjem. Han har god tid, og har ikke tænkt sig at køre hjem før midnat, når han har gjort, det der skal gøres. Dette er hans element – “Danmarks mest moderne bådbyggeri”.
Og netop tid er nøglen i bådbyggerkunsten. Tid til at lave fejl og lære af dem. Det er ikke bare 8-16, mandag til fredag, som Torben også ofte fortæller sin lærling.
Det tager 6000 timer, 50 kubik meter eg, 4 et halv ton aluminium, 4 tons stål, 6000 skruer, 6000 bolte og 20 meter 16 mm rundjern at bygge den kutter de arbejder på lige nu. Prisen er 7 millioner kr.
Kunsten er at gøre kutterne så stærke, at de kan holde til at blive trukket op på sandbankerne hver eneste dag. Det giver et stød op gennem hele skroget. Derfor handler det om at arbejde med træet – at udnytte årernes naturlige kurvning i bådens struktur.
Torben selv er bredskuldret; en mand med benene på jorden, der kommer til tiden og går når arbejdet er klaret. Gnisterne i hans øjne vidner om en utrættelig lyst til at lære.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *