Kan man blaffe under corona?


Ja det kan man godt, men man skal selvfølgelig som alle mulige andre steder i samfundet tage ansvar og være opmærksom på generelle retningslinjer om COVID-19 for at undgå smittespredning. Vi har samlet retningslinjer, anbefalinger, opmærksomhedspunkter fx via erfaringer fra blaffer Rosa Andersen.

Vi håber, at I vil skrive til os, hvis I har erfaringer, som vi med fordel kunne tilføje:

Opmærksomhedspunkter:

  • Vi opfordrer selvfølgelig til at tage ansvar for eget og andres helbred og undgå smittespredning. Sprit af, hold afstand og tænk jer om. Følg de generelle retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.
  • Det er ikke ulovligt at blaffe i denne tid. Samkørsel generelt er ikke forbudt.
  • Der er et officielt krav om at bære mundbind i den kollektive transport og her er der noget brug af mundbind i det offentlige rum, men der er stadig lidt tvivl om, hvorvidt det gælder i blafferbiler og for den spontane samkørsel også. Her er udlægningerne hos de organiserede samkørselstjenster, hhv Gomore og NaboGo (scroll ned til FAQs punkt 1).
  • Nyd turen og mødet med de fremmede mennesker.

Tips: Her er nogle konkrete erfaringer og forslag fra Rosa Andersen, som kan anvendes. Helt nederst har vi opsamlet tips og konkrete overvejelser. Send endelig flere til os.

Tekst fra Rosa Andersen:

“Et slag på tasken, så har jeg kørt med 50-60 forskellige billister siden Corona gjorde sit indtog. Jeg har spurgt samtlige om de har haft corona eller kender nogen der har/har haft – eller om de kender nogen som kender nogen der har/har haft corona. Det yderst interessante svar har hver gang været; Nej. Når det så er sagt, så tænker jeg det er mest fornuft i, at lade sine personlige Corona-holdninger blive derhjemme, når man er på blaffetur. Dvs at forholde sig neutralt og ikke lade det fylde for meget –for ellers, så går man potentielt glip af de blaffe-snakke som er så berigende og opløftende. Så lad livet fylde og ikke alle bekymringerne. Når billisten holder ind, så åbner jeg døren og spørge det sædvanlige ”hvor langt skal du” osv., derefter spørger jeg om de vil foretrække, at jeg tager maske på eller evt sidder på bagsædet modsat chaufføren (dette for at fortælle billisten, at jeg tager ansvar, samt for at skabe tryghed). Jeg har ikke brugt min maske endnu, da ingen har ønsket det –og jeg er selv både tryg, sund og påpasselig, så føler ikke det stor behov for en maske i en bil. Men erfaringen med masken er dog ikke så stor endnu, det kan være det ændre sig. Jeg spritter hænderne før jeg stikker tomlen ud, og jeg fortæller det straks jeg er i bilen (igen for at skabe tryghed, nu da billisten er gjort opmærksom på, at vi er i en coronatid) Herefter fortæller jeg i naturlig forlængelse om, at jeg i starten af corona ikke blaffede, men da afstandsbegrænsningen blev sat ned til 1m (før 2 m) begyndte jeg igen. Dette fordi der er ca 1 m mellem næserne når man sidder på forsæderne i en bil. Før maskepåbudet i offentlig transport fortalte jeg også, at jeg mener det er mere sikkert at blaffe end at tage det offentlige, da man ikke kan undgå at være tæt på andre ved ind-udstigning i feks et tog ( dette for at fortælle, at jeg er tryg og billisten også kan være tryg –ifølge retningslinjerne fra sst.) Jeg har erfaret, at langt de fleste billister ikke lige tænker over risikoen, når de stopper for en Blaffer. Det er først når jeg gør dem opmærksom på det, via mine spørgsmål, at de ligesom ”ankommer til virkeligheden igen”. Derfor har jeg i nogle tilfælde spurgt billisten om han/hun ville tage mig op, hvis jeg stod med et synligt mundbind/en handske –det besynderlige svar har altid været noget i stil med: ”Nej for så var jeg blevet mindet om risikoen –og jeg tænkte bare på, at hjælpe da jeg stoppede”. Derfor har jeg afprøvet den tanke udi virkeligheden – og jeg er ikke blevet samlet op en eneste gang, hvor jeg har stået med et synligt mundbind/ en handske (som i øvrigt er blå og ret synlig). Når det er sagt, så giver samtlige udtryk for, at de er glade for, at jeg italesætter det og giver dem valget. Jeg har dog ikke så meget erfaring med mundbindet endnu, som jeg har med handsken. Jeg ved ikke om det ændres, når det bliver mere normalt, at se mennesker i gadebilledet med mundbind(?) Hvis man skal rette opmærksomheden på ens egen sikkerhed, så skal man tænke over de overflader man når at røre ved i bilen. Håndtaget, sikkerhedsselen, luftdysen, nakkestøtten, pakken med dele vingummier og saltos, evt. de ting der ligger og roder på sædet eller ved fødderne (det kende de fleste blaffere vist til haha). Ligeledes kan man tænke over ikke, at dreje ansigtet mod billisten –især ikke ved grin, host etc.. Men det er jo som i andre sammenhænge ellers. Jeg giver ikke hånd som jeg plejer når jeg kommer ind i bilen. I stedet siger jeg feks. ”Pænt Goddag uden hånden” eller noget i den stil. Når jeg siger farvel, så er det meget situationsbestemt, om jeg giver hånd. For nogle gange har samtalen været så tæt og dyb, at andet simpelthen ikke giver mening (jeg har nogle ret intense og smukke ture af og til –og det fordre lidt mere end et ”Hej-farvel”). Uanset, så spritter jeg hænder når jeg er ude af bilen igen. Jeg tænker det er vigtigt ikke, at lade corona forbehold og frygt overskygge alle de vidunderlige ting der kan ske i mødet med andre mennesker på en blaffetur. Naturligvis skal man tage ansvar og vise tydeligt, at man tager ansvar for både sig selv samt billisten –men så skal det ikke fylde mere end det. Så det er smart at få overstået corona-kommunikationen helt fra start, og så er den ged barberet. For at blaffe handler jo en hel del om, at have tillid til hinanden. Og det er den tillid en billist allerede har udvist, når han stopper for en blaffer. Og den tillid skal vi, som altid, have stor respekt for og drage omsorg for. Når det så er sagt, så er der jo også bagsiden af medaljen. Her mener jeg de mennesker der kort sagt er skide ligeglade med corona smitterisiko og retningslinjer eller de der seriøst mener, at der ikke findes corona. Med den indstilling mener jeg, at man er mere tilbøjelig til ikke at passe på sig selv eller andre, og derfor udgør en højere risiko for at være smittebærer. Jeg har dog ikke mødt dem på blaffeture, men jeg har mødt dem i andre sammenhænge. I det tilfælde, at man skulle møde ”sådan en”, så er det jo godt, at man har både maske og sprit med, samt sidder mindst 1m mellem næserne –og man kan jo altid bede om, at komme af ved næste frakørsel el., hvis billisten viser tegn på sygdom. Men som nævnt, de mennesker har jeg ikke mødt på mine ture.”

  • Overvej om du vil stige ind i en bil, når der er 2-3 personer i forvejen. Eller stoppe for en blaffer, hvis I er mange i bilen.
  • Snak kort om corona, men lad det ikke fylde alt for meget. Hør om de kender nogen, der har haft det og find fælles fodslag.
  • Mundbind: Hav det evt. siddende på hagen, så bilisterne kan se din mund og dit smil. Måske hav det hængende på tommelfingeren, så de kan se det. Nogle mener, at mundbind skræmmer bilister væk, andre at det udviser ansvar og får folk til at stoppe. Lyt til bilisten
  • …? (send gerne flere erfaringer og tips til os)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *