Blaffer på arbejde: Nyt eksperiment med at spare CO2


Jeg bor i Thorupstrand i egnen Han Herred i Nordjylland. Midt mellem Thisted og Aalborg, 12,5 km fra Fjerritslev. Der blæser herude, det er koldere end resten af Danmark og landsbyen er lille men folk er søde. Det er også tæt på Thylejren, så folk her i egnen er van til at se blaffere.

Min situation er den, at jeg er selvstændig men har fået lov at få en kontorplads hos de gode folk på Thy Event og Naturcenter i den lille landsby Bjerget, som ligger 14 km væk fra Thorupstrand. Jeg bor sammen med Matilde og vores datter Molly, som går i børnehave i Klim. Det er ligeledes en lille landsby 7-8 km væk. Vi har en ordning kørende, hvor jeg afleverer Molly om morgenen, mens Matilde henter hende. Det er svært at regne det samlede antal km ud, men hvis jeg kører i bil i børnehave frem og tilbage mellem Thorupstrand og Klim, så er det ca 15 km pr dag. Jeg skal hjem med bilen, da Matilde skal hente, hvorefter jeg så cykler eller blaffer på arbejde, hvor der er 14 km hver vej. Nogle gange kører jeg også med vores overbo Anni på arbejde eller så har jeg lånt hendes bil, alene! Andre gange afleverer jeg også genboens datter, som ligeledes går i samme børnehave, men i lang tid kørte vi hver for sig. Nogle gange er det et puslespil, og hvad gør jeg, hvis det regner, sner, er mørkt eller hvis jeg har møder midtvejs og alt muligt andet, der kan komme i vejen for den ekstra indsats, det kræver at undgå at tage det letteste valg: at tage sin egen bil alene.

Energi efter festlig ferie

Den store motivation lige nu for at begynde på det her, er, at jeg simpelthen har haft en 4-5 uger lang sommerferie, hvor øller, usund mad, slik, chips og smøger måske har flydt i lidt for stride strømme og motionen har været på et absolut minimum. Jeg har derfor virkelig haft lidt energi til hverdagen, så jeg ville starte den første uge med at komme i gang igen. I forhold til tomlen, så har cyklen den klare fordel, at den får noget motion i kroppen og dermed mere energi til hverdagen, hvorimod tomlen får energi til hjernen, da man jo møder alle mulige rare mennesker på sin vej, som hjælper og hvor man lærer noget om lokalsamfundet, som jeg er forholdvis nytilflyttet til (1. august var det 2 år siden vi flyttede herop for at forsøge at starte en højskole). Jeg får i hvert fald vildt god energi af at blaffe, da jeg er ekstremt udadvendt og jeg får god energi i min krop af at cykle. Så hvorfor gør vi det ikke bare alle? Hele tiden? Det er det forsøget går ud på at undersøge.

Transportsektorens klimakrise:

Den helt store motivation er selvfølgelig klimakrisen. Jeg mener, at det er systemforandringer, der skal til fra oven, men samtidig kan alle vores fælles handlinger i hverdagen skubbe på for at få politikere, virksomheder, organisationer og andre magtfulde positioner til at tage de nødvendige beslutninger, som kan få Danmark i mål med klimamålsætningen om en 70% reduktion i 2030 og hele menneskeheden i mål med at videregive en klode til fremtidige generationer, som er i bedre stand end tilfældet er nu. Yes det er store ord, men vi skal afsted. Især transportsektoren er en heftig udleder. Her er lidt statistikker, som er relevante i denne sammenhæng (send gerne viden ind, hvis jeg er galt på den eller hvis I har andre relevante statistikker – jeg skal nok lige smide links ind, da der er mange kilder derude):

  • Transportsektoren står for over en tredjedel af Danmarks samlede CO2-udledning og persontransporten er især en heftig udleder. På europæisk plan står persontransporten fra 60,7% af de samlede CO2-udledninger fra vejtransport generelt (altså transport af varer osv)
  • Ca. 33% af alle bilture er under 5 km. Ca. 50% af alle bilture er under 10 km.
  • Der er 1,31 personer i gennensmit pr bil i hele Danmark (DTU, 2014), som divergerer alt afhængigt af formål og tidspunkt på dagen / ugen. Fx er der flere der kører sammen i weekenden (1,58) kontra hverdagen (1,19).
  • 40% af alle bilture er fritidsrelateret (er dermed forhåbentlig mere fleksible ift spontan opsamling)
  • 99% af alle besøgende ved Vestkysten (som samlet turismedestination) har egen bil med.
  • I Thorupstrand blev der i 2019 registreret ca. 2000 besøgende biler hver dag i højsæsonen. Landsbyen har 180 indbyggere

Hvad kan det blive til?

Generelt er mit mål aldrig at få bil nummer 2. Jeg og vi har måttet indse, at når man bor på landet, så er det uundgåeligt (det er et vildt ord at bruge) at leve uden i hvert fald én bil. Vores bil er en arvet benzinsag aka Fiat Punto Evo fra svigerforældrene, som stadig kører (den nærmer sig 300.000 km), men reparationsomkostningerne er stødt stigende. Vi er i tænkeboks om den næste skal være en elbil eller endnu en brugt bil. Jeg vil helst have el, men det kræver også lige lidt ekstra mønt. Vi har taget beslutningen om, at vi ikke skal købe en benzinbil mere.
Jeg kan mærke, at det her projekt med at formidle alt det her (den fik jeg lige i morges) er godt for kreativiteten. Jeg får masser af ideer til, hvad man egentlig kan skrue på, undersøge og gøre for at få flere til at undgå at køre alene. Fx kunne børnehaven bistå en fælles kørselsordning, hvor den opfordrer folk fra samme landsbyer til at aflevere sammen. Kunne der laves elcykeleksperimenter, som understøttes af kommunen, hvor man kan prøvekøre en elcykel på arbejde i en periode på vej til arbejde som alternativ for bilen, hvorefter – hvis det fungerer – man så kunne købe den evt. med rabat. Mener der er forsøg fra Hovedstadsregionen, der med succes har lavet sådant et pilotprojekt (Gate21)? Det er i hvert fald ret så heftigt at okse rundt på min semigamle havelåge i strid vestenvind på åbne landeveje heroppe. Det kunne også være fællesskab, som fx organiserede eller semispontane kørselsordninger i landsbyer heroppe, hvor folk blev bevidste om, hvornår og hvorhen ens naboer kørte. Der er mange refleksioner og jeg glæder mig til at undersøge, hvor doven jeg egentlig er eller hvor meget det her projekt faktisk kan motivere mig til at cykle og blaffe endnu, eller tage bussen for den sags skyld. Dog kører den kun fra landsbyen Vester Thorup, som er 4 km fra Thorupstrand og en mellemstation mellem både arbejdspladsen 10 km mod vest fra Vester Thorup og børnehaven 4 km øst for.

Nå men sæt i gang. Min tanke er at lave en ugentlig opfølgning, men formentlig vil jeg dele flere registreringer på Blaffernationens kanaler (facebook og instagram), som I er velkomne til at følge.

Skriv endelig kommentarer, spørgsmål eller forslag til statistikker eller relevante projekter, som jeg kan lade mig inspirere af – carsten@blaffernationen.dk

Tilbage til hovedsiden: Testforsøg: Spar CO2 i hverdagstransporten

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *